RUT-avdrag – Så funkar RUT-avdraget!

RUT-avdrag - Vad är RUT-avdrag?

Skatteavdrag för hushållstjänster, eller RUT-avdrag och är ett statligt ekonomiskt stöd för att sänka priset på hushållstjänster. Skulle du också vilja dra av kostnaden för städning, men vet inte riktigt hur det fungerar? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Skattereduktion med 50 procent för tjänster inom hushållsarbete. Begreppet rut står för:

- Renhållning
- Underhåll
- Tvätt


Så fungerar RUT-avdraget

Du som köper hushållstjänster som t.ex. städtjänster av oss på Flyttstadningumea.se får halva priset direkt på fakturan, resten av pengarna begär vi av skatteverket.

I och med att RUT-avdraget dras direkt på fakturan så kan man säga att RUT-avdraget är preliminärt eftersom du aldrig kan få mer i avdrag än vad du ska betala i slutlig skatt.

Det slutliga beslutet ser du i din deklaration, där står det hur mycket avdrag som du beviljats baserat på hur mycket skatt som du betalat, dock får du max 25 000 kr i RUT-avdrag per person och år.


Vad räknas som hushållsarbete?

Några exempel är städning, som är den vanligaste tjänsten, trädgårdsarbeten och barnvaktstjänster.

När det gäller trädgårdsarbete är det bara enkla tjänster som vattning, gräs- och häckklippning som ger rätt till skattereduktion. Inte större trädgårdsjobb. Följande tjänster räknas som hushållsarbete:

- Städning i hemmet
- Klädvård
- Matlagning
- Barnpassning
- Trädgårdsarbete
- Snöskottning

För fullständig lista, läs mer på skatteverkets hemsida.

Du kan bara få RUT-avdrag om:

- Du är en privatperson.
- Du fyller minst 18 år samma kalenderår som du köper de hushållsnära tjänsterna.
- Arbetet utförts i nära anslutning till din bostad.
- Du har betalat skatt.

När du köpt en tjänst som ger rätt till skattereduktion betalar du halva arbetskostnaden till företaget som utfört arbetet. De ansöker sedan om resterande del från Skatteverket. När Skatteverket betalat ut resten av pengarna till företaget får du ett kontrollbrev där det framgår hur stor del av skattereduktionen du utnyttjat under året.


Vad ska jag se upp med när jag deklarerar?

Var noga med att kolla att tjänsterna ger rätt till skattereduktion och att det bara är arbetskostnaderna som är inräknade.

Flyttstädning är till exempel skattereducerbart medan flyttkostnad inte är det.

Ser du att det blivit fel när du ska deklarera så ska du ändra, annars kan du bli återbetalningsskyldig om Skatteverket gör en kontroll.
(Källa: Skatteverket)

Ändrad kostnad

Från och med 1 januari 2016 gäller max 25 000 kronor i minskad skatt, vilket innebär att två personer kan dra av rut-kostnader med 50 000 kronor.

Dock kommer pensionärer över 65 år att få fortsätta använda sig av den gamla modellen med det högre avdraget eftersom man anser att de kan ha ett förhöjt behov av hushållsarbete.


Rutavdrag Städning

Det arbete som du söker rutavdrag för städning, ska tillhöra hushållsarbetets kärnområde och utföras i en bostad som du bor i eller använder som fritidsbostad eller som dina föräldrar bor i eller använder som fritidsbostad.

Hushållsarbete som rengöring, underhåll och tvätt ger rätt till rutavdrag. Enklare trädgårdsarbete kan ge rätt till rutavdrag.

Flyttstädning Umeå Städservice erbjuder dig hjälp med rutavdrag när det gäller städning i Umeå.

Få hjälp

På Skatteverkets hemsida kan du se hur mycket avdrag du har utnyttjat tidigare.

Du kan även räkna ut hur mycket rutavdrag du kan ha rätt till genom deras beräkningstjänst ”Uppskatta ditt rot- och rutavdrag”.

På deras sida står också tydligt vilka tjänster som gäller och inte gäller för rut ifall man är osäker.


Om du är osäker på vilka tjänster du får rut-avdrag för kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida.

Flyttstädning med bästa resultat, ring oss på 090-440 40